Ser autònom a Catalunya continua sent un repte diari per a moltes persones que treballen per compte propi. Així ho explica en Jordi, un empresari barceloní de 42 anys que ha compartit la seva experiència amb el 234. “La vida de l’autònom no és tan glamurosa com sembla. Has de treballar moltes hores, gestionar-ho tot tu sol i, sovint, menjar-te marrons que no són culpa teva”, diu amb un somriure cansat.
Obstacles administratius i incertesa
Segons en Jordi, un dels principals maldecaps és la burocràcia. “Cada cop que has de fer una factura o complir amb les obligacions fiscals, sembla que t’estiguin posant a prova”, afirma. També destaca la falta de suport per part de les institucions: “A vegades sembla que et penalitzin per voler tirar endavant el teu negoci”.
La seva història no és única. Segons dades de l’Associació d’Autònoms de Catalunya (ATA), el 67% dels treballadors per compte propi considera que les càrregues administratives són excessives, i més del 50% diu patir ansietat per la inestabilitat econòmica.
Quan els “marrons” superen els beneficis
La frase d’en Jordi sobre “menjar marrons” fa referència a la necessitat d’assumir responsabilitats imprevistes, com la gestió de queixes de clients, problemes amb proveïdors o fins i tot retards en els pagaments. “Tu ets el teu propi cap, però també el teu propi gestor, advocat i psicòleg. És esgotador”, comenta.
Malgrat tot, optimisme
Tot i les dificultats, en Jordi diu que no canviaria la seva situació. “Ser autònom és dur, però també t’aporta una llibertat que no té preu. Pots decidir el teu camí, i això et fa créixer com a persona.”
Però també envia un missatge clar a les administracions: “El que demanem no és que ens facin favors, sinó que no ens ho posin més difícil del que ja és. Així podrem continuar contribuint a l’economia del país.”
Suport insuficient
Experts en economia laboral coincideixen que els autònoms són una part essencial del teixit productiu català, però que sovint treballen en condicions precàries. Propostes com la reducció de les quotes mensuals o un sistema fiscal més flexible són algunes de les reclamacions que podrien millorar la situació.
Per a persones com en Jordi, qualsevol millora seria benvinguda: “No volem que ens treguin els marrons, només que ens ajudin a gestionar-los millor.”